Su bildiğiniz gibi yaşam kaynağımızdır. Peki ya Distile Su Nedir? Özellikleri Nelerdir? Nasıl Üretilir? Kullanım Alanları Nelerdir? Distile Su İçilir mi? Distile Su İletken Midir? Yazımızda bu soruların cevabını bulacaksınız.

Distile Su Nedir?

Su molekülü iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan renksiz, kokusuz ve tatsız bir bileşiktir.

Distile su, suyun kaynatılarak buharlaştırıldığı ve daha sonra bu buharın yoğuşarak tekrar suya dönüştürüldüğü bir işlem olan distilasyon yöntemi ile elde edilen içindeki minerallerin ve safsızlıkların uzaklaştırıldığı sudur.

Özellikleri Nelerdir?

· İçerisinde mineral bulunmaz.

· İletkenliği düşüktür.

· Yoğunluğu düşüktür.

· Tatsız ve kokusuzdur.

· Sertlik değeri düşüktür.

· Kireçlenme yapmaz.

Sağdaki Görsel

Distile Su Nasıl Üretilir?

Aktif Karbon Ünitesi:

Aktif karbon; koku, tat, renk gideriminin yanı sıra suda organik veya organik olmayan kirliliklerin de giderilmesinde kullanılan ana maddedir. Aktif karbon filtreler ile suyun organik arıtımı yapılarak bulanıklık, fazla klor, zehirli gazlar ve istenmeyen organik maddeler sudan etkin şekilde giderilmektedir. Bu arıtım prosesinde temel işlem suyun kötü koku ve tadının alınmasıdır. Bu amaçla doğal aktif karbon mineralinden yararlanılır. Bir kömür türevi olarak nitelendirebileceğimiz aktif karbon, absorpsiyon yeteneği sayesinde sudaki eriyik gazlarla, karbonhidrat parçalanması sonucu açığa çıkan karbondioksit, S, N gibi organik zararlıları da sudan alabilmektedir. Genel kullanım amacı (deklorinasyon) sudaki klorun alınması olarak bilinmesine rağmen özellikle kaliteli su üretiminde çeşitli organik maddelerin arıtımında çok önemli rol oynamaktadır. Aktif karbon minerali yılda 1 kez işletmelerde yenilenmelidir.

Reverse Osmosis Ünitesi:

Ters Osmoz ünitesi ile suda iletkenlik, TDS, klorür, sertlik, vb. daha istenmeyen pek çok parametre giderilebilmektedir. Ters Osmoz ünitesi ile su içerisindeki anyon ve katyonlar sudan tamamıyla alınabilir. Son zamanlarda gelişen teknoloji acı, tuzlu ve yoğun mineral konsantrasyonlu sulardan içme ve kullanma suyu elde etmeye yönelmiş, bunun için de basınçlı membran yöntemi denilen ve nispeten ekonomik yeni bir teknoloji geliştirilmiştir.

Sağdaki Görsel

Ters Osmoz yönteminin prensibi şudur; yarı geçirgen bir membranla ayrılmış konsantrasyonları farklı iki çözelti arasındaki doğal osmotik basınçtan oluşan akışın yönü, konsantrasyonu yoğun olan çözelti tarafına osmotik basınçtan daha büyük bir basınç uygulanması ile ters çevrilir. Burada hareket tek yönlüdür. Örneğin, bir sistem içinde tuzlu su ve saf su bir yarı geçirgen membran ile ayrılmış ise o zaman saf su, bu membrandan tuzlu içine bir basınç ile geçmeye başlar. Buna Osmotik Basınç denir. Ancak sistemde tuzlu suyun bulunduğu bölmeye osmotik basınca eşit bir basınç uygulanırsa bu geçiş durdurulabilir. Eğer bu basınç, çözelti bulunan tarafta arttırılıp, osmotik basıncın üzerine çıkarılacak olursa bu defa tuzlu su içindeki su molekülleri aksine çözücü tarafına, suya geçmeye başlar. Bu olaya Ters Osmoz denir. Burada en önemli olay, uygun olan yarı geçirgen zarların yapılması ve bu olay için optimum basıncın uygulanmasıdır. RO ünitesi üzerinde bulunan ön filtreler kirlilik ve tıkanıklığa endeksli değişime tabidir. RO membranı ise tıkanıklık ya da yüksek iletkenlik gösterdiği periyot da değişime gidilen filtredir.

GBL bünyesinde Ters Osmoz yöntemiyle elde edilen uygun pH ve uygun iletkenlikte Distile Su, 448046015000 sipariş numarası ile hizmete sunulmaktadır. Ürünle ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Yumuşatma Ünitesi:

Su yumuşatma, suda sertliğe sebep olan kalsiyum (Ca) ve magnezyum (Mg) iyonlarının sudan uzaklaştırılması işlemidir. Water MILL tam otomatik su yumuşatma cihazları, kalsiyum ve magnezyum iyonlarının katyonik reçine yatağından geçirilerek sodyum iyonları ile yer değiştirmesi esasına dayanır. Böylece iyon değiştirme yöntemi ile sistemden çıkan suyun sertliği giderilmiş olur. Kapasitesi dolan sodyum bazlı katyonik reçineler zaman, debi ve çıkış suyu sertlik değerine bağlı olarak tuzlu su ile rejenere (tazeleme) edilirler. Sertlik, sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarının iyon konsantrasyonlarına eşit olan bir parametredir. Bu iyonlar, suyun tabiatta doğal döngüsü içerisinde toprak ve kayaçlar ile temasında, akış veya depolandığı rezervuarlarda, temas ettiği tuz minerallerinin suda çözünmesi sonucunda su kaynaklarına geçerler. Sudaki sertlik, her türlü su iletim hatlarında ve ekipmanlarda bünyesindeki kalsiyum ve magnezyum iyonlarının çeşitli formlarda çökmesi sonucunda; ısı transfer hatlarında zamanla birikinti ve kireçtaşı oluşumuna, boru cidarlarında kesit daralması ve tıkanıklıklara ısı transferinin azalması sonucunda enerji sarfiyatının artmasına ve korozyon gibi problemlere yol açar. Bu durum mevcut tesisat, iletim hatları ve kullanılan ekipmanların zarar görmesine, ekonomik kullanılabilirlik süresinin kısalmasına veya ekonomik açıdan telafisi çok zor olan problemlerin meydana gelmesine sebep olabilir. Sert sular, aynı zamanda sağlık açısından sakıncalı olmakla beraber, deterjan ve temizlik ürünlerinin de aşırı tüketilmesine neden olurlar Yumuşatma ünitesi reçinesi sistem ters yıkama sonrası istenilen yumuşaklıkta su alınamaz ise değişimi yapılan mineraldir.

Ultraviole Ünitesi:

Ultraviyole üniteleri, görünür ve görünmeyen ışınlar arasında kalan ışın tipi olan ultraviyole ışınları vasıtasıyla suda bulunan bakteri, mantar, virüs ve benzeri mikroorganizmaların DNA yapılarının parçalanarak etkisiz hale getirilmesi işlemini gerçekleştiren ünitelerdir. Ultraviyole sistemlerinde, 254 nm dalga boyunda UV ışını sağlayan, içi civa buharı ile doldurulmuş, floresan tipindeki lambalar kullanılmaktadır. Lambanın su ile temasını engellemek amacıyla UV ışınını en üst düzeyde geçiren kuartz kılıflar kullanılmaktadır. Sistem içerisinden geçen sular bakteriyolojik açıdan %99,99 oranında dezenfekte edilmiş olmaktadır. Suya herhangi bir kimyasal eklemeden çalışması nedeniyle suyun tadında ve niteliklerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz. Ultraviyole sterilizasyon sistemleri; hastaneler, laboratuvarlar, gıda endüstrisi, ilaç endüstrisi, balık ve hayvancılık çiftlikleri, elektronik endüstrisi, içme suyu arıtma ve şişeleme tesisleri, restoranlar gibi su sterilizasyonunun önemli olduğu her sektörde vazgeçilmez bir uygulamadır. UV ışınlarının sudaki mikroorganizmalara etkili bir şekilde ulaşabilmesi için suyun fiziksel arıtmasının yapılmış ve içindeki tortu ve bulanıklığın giderilmiş olması lazımdır. Bu sebeple UV ünitesi öncesi 5 mikron hassasiyetinde tortu filtresi kullanılması gereklidir. Kullanılan UV lambalarının ömrü 9.000 saattir ve bu süre sonunda yenisi ile değiştirilmelidir. Ultraviyole lamba 9000 saat ömürlü olup yaklaşık yılda 1 yenilenmelidir.

Mixbed Ünitesi:

Genelde tek kullanılmazlar ama işletmelerde düşük hassasiyetteki iletkenliği yakalamakta kullanılan önemli sistemlerdir. Bu yüzden genelde işletmelerde deiyonize veya RO çıkışına takılır. Katyonik ve anyonik reçinenin tek kolonda bulunduğu mix yataklı sistemlerdir. Mixbed sistemleri özellikle suyun iletkenliğinin çok düşük (<0.1ms) istendiği tesislerde kullanılır. Mixbed üniteleri otomatik veya manuel valf, reçinenin konduğu reçine tankı ve mixbed reçine mineralinden oluşur. Arıtılacak olan suyun iletkenlik değerine, ihtiyaç debisine ve en önemlisi çıkışta istenilen iletkenlik hassasiyetine bağlı olarak projelendirilir. Bu sistemler rejenere edilmez. Reçine değişimleri, işletmenin kullanım kabul değerinin üzerine çıktığı dönemde reçinenin değişimi gerekmektedir.

Kullanım Alanları Nelerdir?

· Hastaneler, mikrobiyoloji laboratuvarları

· Laboratuvarlarda saf su ile çalışan makineler

· Akü üretim sanayi

· Gıda imalatı sektörü

· İlaç sanayi üretim prosesleri

· Yüksek basınçlı buhar kazanları

· Kozmetik sektöründe

· Elektrik ve elektronik endüstrisinde

· Bilgisayar soğutma sistemlerinde

· Uçak motorlarında

Distile Su İçilir mi?

İçilebilir fakat içilse de mineral barındırmadığı için hiçbir faydası yoktur.

Distile Su İletken midir?

Distile su, düşük bir elektrik iletkenliğine sahiptir. Bunun nedeni safsızlıkların ve minerallerinden büyük oranda giderilmiş olmasıdır.

Hazırlayan: Tansu ÇOBAN

Birim: Kimya Ürün Grubu Sorumlusu

Tarih: 11.06.2024

Kaynaklar:

https://www.phsuaritmadergisi.com/distile-su-nedir-ne-ise-yarar/

https://www.tesisat.org/su-nedir-ve-suyun-fiziksel-kimyasal-ve-biyolojik-ozellikleri.html

https://www.mitrasuaritma.com/saf-su-nedir

https://staff.emu.edu.tr/hasanozcelikhan/tr/documents/bmet304/su%20distile%20cihazlar%C4%B1.pdf

Yukarı